Worden we wel genoeg aangeraakt?

Afgelopen zaterdag ging het in het programma van Jacobine Geel op de NPO over de vraag “Worden we wel genoeg aangeraakt?” Ik vond het een erg interessante aflevering. Natuurlijk omdat het over aanraken ging, maar vooral omdat er zoveel aspecten rond dit onderwerp aan de orde kwamen. Er werd open, kwetsbaar en eerlijk over aanraken gepraat. De conclusie was dat we best wat vaker, op een gewenste, respectvolle manier natuurlijk, aan mogen raken. En daar ben ik het van harte mee eens!

Positieve effecten

We raken elkaar te weinig aan en dat terwijl zachte, respectvolle aanraking toch zoveel positieve effecten heeft. Als we rustig en ontspannen zijn, functioneren we toch beter? Ik wel tenminste! Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor deze positieve effecten. Neem nu dit artikel “Hanneke knuffelt baby’s in het ziekenhuis. Ze herstellen sneller.”. De titel zegt genoeg, maar als je het artikel leest, kom je er ook achter dat de positieve effecten niet alleen op baby’s van toepassing zijn. Iedereen is gebaat bij een welgemeende knuffel.

Iedereen kan het leren!

En weet je wat nu het mooie is? Iedereen kan leren om op een zachte, respectvolle manier aan te raken. Je kunt het gewoon oefenen. Dat oefenen kun je doen tijdens een training of workshop of lekker thuis met een van de gratis werkvormen in deze nieuwsbrief. Geniet ervan!